1335: Granucci, een bekende familienaam

De ‘roots’ van de familie Granucci gaan terug tot zelfs 1335. Er is een kranten artikel uit Lucca gevonden in het archief waar de familie wordt omschreven als een nobele familie van heethoofden.

1929: IJs te koop! IJs te koop!

Net als duizenden andere Italianen togen Luigi en Anna Granucci in crisisjaar 1929 naar Nederland, in de hoop hier een beter bestaan op te bouwen. Zij kwamen terecht in Tilburg, waar zij zich vestigden als makers van gipsen devotiebeeldjes. Als bijverdienste verkochten zij in de zomermaanden Italiaans ijs. De familie schepten op een mooie zomerdag bolletjes ijs naar familierecept.

1935: IJssalon Tilburg

In de jaren 30 opent Luigi Granucci een ijssalon in Tilburg. Familieleden uit Italië komen over om ook in de ijshandel te werken.

1940 – 1945: Het ijsmaken in het bloed

De oorlog maakt het voor de familie moeilijk te overleven. Zij trekken zich terug naar Italië waar Edi geboren werd  “Ik ben per ongeluk in Italië geboren, zegt hij altijd. “Maar dat ijs van pappa, dat zat al snel in mijn bloed.” De familie ging na de oorlog terug naar Nederland.

1945; Familie uitje

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd een ijsje halen een populair uitje en de vraag naar de zoete, verfrissende versnapering groeit enorm.  Maar er is ook weerstand, de Hollandse banketbakker beschouwt de ijsmaker uit Italië als concurrenten en het komt zelfs tot een demonstratie.

1956: IJssalon Tilburg Olanda

De hele familie helpt mee in de ijssalon. Een gezellige en familie aangelegenheid achter de toonbank.

(v.l.n.r. Anna Granucci Levandesi, Renzo Granucci, Umberto Levandesi en Norma Levandesi)

1957: Bakfiets

Wanneer Edi 12 jaar oud is wordt hij door zijn moeder aan het werk gezet in het bedrijf, 7 dagen per week stapt hij op de bakfiets in Tilburg om ijs te venten. Hiermee is de start van zijn ondernemerschap een feit.

1974: Meer, meer ijs

Edi gaat, net zoals zijn ouders in 1929, een verandering aan. Met zijn recepten en ervaring verhuist hij naar Arnhem met het plan Gelati Granucci groter te maken. Zijn bakfiets wordt ingeruild voor een Renault waarmee hij in korte tijd meerdere vent-wagens heeft rijden door heel Arnhem en Gelati Granucci naamsbekendheid krijgt.

1980: IJssalon Granucci

Na de naamsbekendheid komt de volgende stap, het ijs bij een nog grotere publiek krijgen. In de universiteitsstad Wageningen wordt gestart met IJssalon Granucci. Het thuis voor de ijskeuken en start van de derde generatie Granucci ondernemers.

1996: Coppa D’Oro

De Coppa D’Oro , de Oscar van de ijswereld, wordt elk jaar in Longarone voor een andere smaak uitgereikt. Het is een van de oudste internationale vakwedstrijden in deze branche. In 1996 wordt door Edi deze ultieme prijs in de  wacht gesleept voor zijn Hazelnootijs. Een enorme erkenning vanuit de ijswereld.

2004: IJsfabriek

Didi Granucci verhuist met Edi mee naar de ijsfabriek in Apeldoorn en leert ook de fijne kneepjes van het ijsbereiders vak. Ook al is Gelati Granucci in die jaren gegroeid, als basis gebruikt Granucci nog steeds de recepten van opa Luigi. Inmiddels werkt Didi dagelijks in de fabriek, waar ze op alle plekken werkzaam is.

2011: Derde generatie

In 2011 neemt Didi het roer officieel over om de succesvolle constante groei van het bedrijf door te zetten en in te spelen om de veranderende markt. Hierin neemt ze enthousiast het voortouw maar blijft Edi nog steeds nauw betrokken bij de zaak om Didi met raad en daad bij te staan en hij is het aanspreekpunt voor leveranciers uit Italië.

(v.l.n.r. Giulia van der Kolk, Paul van der Kolk, Didi & Gioia Granucci)

Heden: In volle glorie

Het ijsseizoen is in volle gang. De machines draaien en Granucci ijs wordt door het hele land bezorgd.